Excelsior szintfelmérő terepfutás

Időpont
2024.11.09
07:45 - 12:00

Helyszín
Kis Rigó Vendéglő

Kategóriák


Időpont: 2024. november 9., 08:00
Helyszín: Pilisszentlászló, Kis Rigó Vendéglő parkolója
Jelentkezési határidő: 2024. november 8., 23:59

Jelentkezni ide kattintva lehet >>>

Most, hogy a téli mászó szezon előtt állunk, ideje számot vetni, hogy a nyári edzések mennyire készítettek fel minket a téli Tátra próbatételeire. Emiatt invitálunk minden lelkes tagunkat, aki akár önállóan, akár az Excelsior tanfolyamainak vagy táborainak valamelyikén szeretne mászni télen. Most nem csak az erőnlétre, hanem a tájékozódásra is szükség lesz! Jelzett turistaúton halad a futás, de könnyen el lehet téveszteni.

A nagy kör a Visegrádi-hegység ikonikus csúcsára fut fel, ám előtte az egyedi atmoszférájával rendelekző Sikárosi-réten halad át. A hegyek szerelmeseinek való vidék. A nagy kör távja 17,25 km, kb. 420 m szintemelkedéssel. Akik korábban voltak, azok tudják, hogy ez egy picit több, mint a múltkori, de így teljes a kör. Jó hír, hogy lesz kis kör is, ami szintén érinti a Sikárosi-rétet, de a Prédikálószékre nem megy fel, így 12,1 km, és 336 m szintemelkedést tartogat. A kis kör egy instant kör is, amiről lejjebb olvashatsz.

Az esemény nem verseny, mindenki a saját tempójában teljesítse! Csak saját magunkkal kell megküzdeni – higgyétek el, az is bőven elég lesz. Az útvonal végig jelzett turista ösvényen halad. Kereszteződéseknél és a réten való átfutásnál jól állapítsátok meg, hogy merre van a következő turistajelzés.

Gyülekező reggel 7:45-kor a Kis Rigó Vendégló parkolójában >>>

Rajt: 8:00–8:15 óra között.

20240929_083120

 

Útvonal leírása: Könnyű lefutással indul a Bükkös-patak völgyébe, amelyet követve a Sikárosi-réten keresztül a Király-kút forrásáig megyünk. A meglepi itt indul, egy meredek kaptatóval az Akasztó-hegy oldalán. A gerincre felérve a kis körön futók, már jobbra indulnak vissza a Parkolóba. A nagy kör futói a Prédikálószék csúcsát veszik célba, amin pazar kilátás (köd esetén kimarad a programból 🙂 ) a jutalom. A csúcsról vissza a feljöveti úton kell futni az ismert elágazásig, ahonnan még egy utolsó Tüske után, robogunk a célig.

Részletesebben:  KÉK jelzésen indul a parkolóból meredeken lefelé vízmosásokon keresztül. Az első rozoga fahíd után egy kis erdei aszfalt, amiről a kanyarban egyenesen tovább kell futni. A vízmosást kell követni a völgy aljáig, ahol az aszfalton átfutva egy nagyobb kereszteződéshez érünk. Itt egy éles jobbra kanyar az ösvényen és már a Bükkös-patak csörgedezése mentén futunk egészen a Sikárosi vadászházig. Végig még mindig a KÉK jelzésen! A vadászház mellett balra kell lefutni. Innen egy kis erdőrészleten felfutunk a rét kezdetéhez. A rét bal szélén futunk be ismét az erdőbe, itt padok is mutatják az irányt. Megint egy erdősávban futunk a felső rétig. Egészen a rét felső sarkába visz az út, ahol megint éles jobbra kanyarral megyünk tovább. Jól futható terepe miatt, van lehetőség nézelődésre, a körpanoráma megfigyelésére. Egy magányos fa mellett elhaladva egy erdészeti útra térünk rá, és jobbra fordulva a továbbiakban követendő PIROS jelzésre is. A jelzés rövid idő múlva balra fordulva vált irányt egy frissen irtott területre. Innen érünk fel a Király-kút alá. Itt lehetőség van a csörgedező kis forrásból frissíteni, aki szeretne. Innen viszont jön a meglepi. A PIROS ∆ jelzést kell követni. Amin először le kell futni egy meredek fa lépcsősoron a patakmederbe, majd ugyanígy ki kell mászni belőle. A műutat röviden keresztezzük, de hegy irányba erősen emelkedő ösvényen fut a turistaút. Itt felkapaszkodva egy útirányt jelző táblához érünk. Innen balra indul felfele tovább a nagy kör, a kis kör pedig jobbra lefele fut. A nagy kör esetében követve a PIROS ∆ jelzést felfutunk a Prédikálószék csúcsára. Majd ugyanezen útvonalon a tábláig vissza. A táblától a PIROS + jelzésen kell haladni, amelyen még a Tüskés-hegy rövid, de fárasztó emelkedője tornáztat meg minket. Innen már tényleg csak lefele lesz, így a maradék tartalékot el lehet égetni a célig.

Futás után a Kis Rigó Vendéglőben tudjuk frissíteni szervezetünket finom reggelivel és itallal.

A nagy kör itinere: KÉK > Bükkös-patak > Sikárosi vadászház > Sikárosi-rét (KÉK és PIROS) > PIROS > Király-kút > PIROS  ∆ > Útirány tábla > Prédikálószék (fordító) > Piros ∆ vissza útirány tábláig > PIROS + a Tüskés-hegyen át le a parkolóba.

Az útvonal letölthető trackje és térképen való megjelenítés ide kattintva érhető el >>>

A Garmin Connectben az alábbi linken megtalálható a track >>>
Továbbá a Garmin Connect naptárban felvehető eseményként is, ide kattintva >>>

Azok, akik a kis körön futnak próbára tehetik magukat, javasolt a Rigó kör Rigócska útján (futva vagy túrázva) szintidőn belül. A kiindulási pontja ennek is a Kis Rigó parkolója. Itiner ide kattintva érhető el >>>

Jelentkezéskor a táblázatban kérlek jelezzétek, hogy mely körön futtok!

 

FIGYELEM!

Azoknak, akik terveznek a Mixmászó kurzusra jelentkezni, (jelenleg az időpont tervezés/egyeztetés alatt van!), kötelezően ajánlott ezen a futóedzésen részt venniük. Mind az oktatóknak, mind saját magatoknak jó visszajelzés, hogy látjuk, milyen erőnléti szinten vagytok. Ezután tudunk segíteni a felkészülésben. Azon Mixmászó jelentkezők, akik átlag 7:30 min/km tempóval teljesítik valamelyik kört, túljelentkezés esetén nagyobb eséllyel nyernek felvételt a kurzusra. Nevezhetnénk beugró kompetencia felmérésnek is, de nem akarunk senkit se elrettenteni. 🙂 Kérjük, hogy ezek a résztvevők telefonnal vagy órával rögzítsék futásukat, hogy a mixmászóra való jelentkezéshez meg tudják osztani az oktatókkal.

Kérjük, hogy a résztvevők az alábbi linken elérhető táblázatba írják be nevüket és a tervezett futó tempójukat >>>

 

Kötelező felszerelés:
– futócipő (ajánlott erősen bordázott terepfutó cipő);
– feltöltött telefon (gond esetén hívható: Kocsis Dávid +36-70-3616729).

Ajánlott:
– igény szerint ivózsák vagy ivópohár.

Aki a kutyáját is hozza megmozgatni, az kérjük tartsa tiszteletben a környezetét. A kutyát tilos elengedni! Pórázon vagy futóövhez rögzítve szabad csak vezetni. A kutya viselkedéséért a gazdája felelős.

Kellemes futást kívánunk!